Menüyü değiştir
Toggle preferences menu
Kişisel menüyü aç / kapat
Oturum açık değil
Your IP address will be publicly visible if you make any edits.

Üçüncü Jedi Tasfiyesi

Bu makale Legends markası altında bulunan bir konuyu ele alıyor.
Tek Sith'in Yeni Jedi Düzeni'ni ortadan kaldırma çabası (YSS 130-138)
More languages
Diğer kullanımları için şuraya bakın: Jedi Tasfiyesi (anlam ayrımı).

Bu makalenin başlığı tahminîdir.

Her ne kadar bu makale canon kaynaklara dayalı olsa da söz konusu öznenin asıl ismi tamamen tahminîdir.

"Jedi'ları avlayın. Diğerlerini de yanınıza alın. Ödüller koyun. Canlı getirene on katı olsun. Bir tanesi döndürülebilir."
Darth Krayt[kaynak]

Üçüncü Jedi Tasfiyesi, Darth Krayt ve Tek Sith'i tarafından Kara Lord'un iradesini galaksi üzerine dayatmak için Yeni Jedi Düzeni'ni ortadan kaldırma denemesiydi. Coruscant Savaşı'nın ağır kayıplarından önce yaşanan ilk saldırıda Jedi'ların sadece yarısı Coruscant ve Ossus Katliamı'nda öldü.

Geriye kalan Jedi'lar saklanmaya başladı ve bazıları Gizli Tapınak'a sığınırken bazıları ise Jedi yolunu terk etti. Yeni İmparator, Jedi'ların görevden alınan Roan Fel ve Sürgün İmparatorluk veya Galaktik İttifak Kalıntısı'na katılacağından korktu ve Sith İstihbaratı ve Suikasti'nin lideri Darth Maladi'ye Jedi'ların yakalanması karşılığında ödül verme emri verdi.

Görevden alınan İmparator ve Jedi öğretilerine alışılmadık yaklaşımları yüzünden İmparatorluk Şövalyeleri de bu soykırımın hedefindeydi. YSS 138 yılında Darth Krayt'ın ölümünden sonra tasfiye sona erdi.

Önceki tasfiyelerde olduğu gibi Sith'in avantajlarına rağmen Sith'in umduğunun tam aksi yaşandı; birçok üye gizli tapınağa geri çekildiği için Jedi'lar toplandı ve yıllar sonra savaşın son çatışmasında yer aldılar. Savaş sırasında Cade Skywalker, Darth Krayt'ı öldürdü ve Sith, askeri güçlerinin çoğunu kaybetti. Sith güçleri geri çekilerek müttefikler galip gelmesini ve Jedi'ların özgürlüklerini geri kazanmasının yolunu açtı.

Üçüncü Jedi Tasfiye ilk olarak Star Wars: Legacy çizgi roman serisinin ilk basımında ortaya çıktı.[1]

Notlar ve referanslar[değiştir | kaynağı değiştir]