- "İnsanlar neyin canon olup olmadığı tartışmalarına giriyor ve bazen iyi bir hikâye anlatmanın ve harika karakterler yaratmanın özel doğasını unutuyorlar. Geçmişteki hayran tartışmalarının bir kısmı hep 'Ne canon? Ne canon değil?'di. Çünkü George vardı ve biz her zaman George'un canon olduğunu bilirdik. Ben olaya çok geniş bir açıdan bakıyorum ve sadece Star Wars sevgisi olduğunu söylüyorum. Çünkü George'u tanıyordum, onunla çalıştım ve hiçbirimiz onun gibi olamayacağız. Ama onun yarattığı galaksiyi seviyoruz ve biz de onun bir ürünüyüz; onunla büyüyoruz."
- ―Dave Filoni
Star Wars canon; filmleri, dizileri, romanları, çizgi romanları ve video oyunlarını kapsayan Star Wars'nın resmî hikâyesini oluşturan ve sürekli gelişen yetkili eserler bütünüdür. George Lucas orijinal altı ana Star Wars filmini ve Star Wars: Klon Savaşları'nda geliştirdiği ve ürettiği içeriği canon olarak belirlemiştir. Bu hikâyeler, Star Wars tarihinin taşınmaz nesneleri, diğer tüm hikâyelerin hizalanması gereken karakterler ve olaylar olarak tanımlanmaktadır.[2]
Lucasfilm Ltd. 1990'lardan bu yana çizgi romanlar, romanlar ve video oyunları da dâhil olmak üzere çok sayıda yazar tarafından üretilen ve Lucas tarafından doğrudan denetlenen "evren"e paralel olarak var olan resmî Star Wars Genişletilmiş Evren olarak bilinen geniş bir birbirine bağlı hikâyeler koleksiyonunu lisansladı.[3] Genişletilmiş Evren, kesin canon[4] veya "farklı canon dereceleri"[5] veya "mutlak canon"[6] arasında "tek gerçek kanon" olarak tanımlanan Lucas'ın canonının aksine "yarı canon" olarak anıldı.[4] 2000 yılında Lucas Licensing, Star Wars evreni için yaratılan tüm kurgusal unsurları izleyen ve düzenleyen dâhilî bir veri tabanı oluşturarak farklı canon seviyelerini listeleyen hiyerarşik bir sistem oluşturdu; George Lucas'ın canonı ve altı film ve Star Wars: Klon Savaşları'ndan oluşan Star Wars evreni vizyonu en üst seviyede durup "mutlak otoriteye" sahip olurken, Lucas Licensing'in vizyonunu oluşturan ve toplu olarak Genişletilmiş Evren olarak adlandırılan materyal daha düşük canon seviyesi olarak sıralandı.[7][8] Lucas Licensing, farklı eserlerin kategorize edildiği birden fazla yayıncılık dönemi sürdürmüştür.
The Walt Disney Company'nin 30 Ekim 2012'de Lucasfilm'i satın almasının ardından Genişletilmiş Evren, Star Wars Legends olarak yeniden markalandı[2] ve böylece "canon" terimi yalnızca George Lucas'ın canonı olan, geliştirdiği ve yapımcılığını üstlendiği altı film ve Star Wars: Klon Savaşları dizisi, Lucasfilm tarafından satın alma sonrasında yaratılan filmler, televizyon dizileri, romanlar, çizgi romanlar, oyuncaklar ve video oyunları için kullanılmaya başlandı.
Kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]
Notlar ve referanslar[değiştir | kaynağı değiştir]
- ↑ Dave Filoni Weighs In On Debates About Star Wars Canon, Caitlin Tyrrell tarafından oluşturuldu ve Screen Rant platformunda yayınlandı (11 Nisan 2023) (15 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi)
- ↑ 2,0 2,1 StarWars.com'da The Legendary Star Wars Expanded Universe Turns a New Page (yedek bağlantı)
- ↑ The Essential Reader's Companion
- ↑ 4,0 4,1 Star Wars Encyclopedia
- ↑ StarWars.com'da Ask the Lucasfilm Jedi Council, April 24, 2000 (içerik artık eski; yedek bağlantı)
- ↑ StarWars.com'da Ask the Lucasfilm Jedi Council, August 17, 2001 (içerik artık eski; yedek bağlantı)
- ↑ "What is the Holocron?" – Keeper of the Holocron's Blog – Leland Chee's StarWars.com Blog (içerik artık yok; orijinalden arşivlendi)Lua hatası 80 satırında package.lua: module 'Dev:Namespace detect' not found.
- ↑ Star Wars Insider 101
Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]
Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]
- Page 2 of the Holocron Continuity Database thread at Starwars.com's Message Boards, where Leland Chee first discussed how canon is handled by the Holocron
- Sue Rostoni on book cover canonicity
- Star Wars Technical Commentaries –Curtis Saxton