Bu makale canon kabul edilen bir konuyu ele alıyor.

Direniş

Sithpedi sitesinden
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
Diğer kullanımları için şuraya bakın: Direniş (belirsizlik).
Gördüğünüz versiyon sayfanın tamamlanmış hâli değil veya gereğinden kısa. Eğer bu şablon uzun süredir sayfadaysa veya sayfanın genişletilmesini istiyorsanız tartışma sayfasına not bırakınız.

"Kıvılcımı ateşle. Ateşi yak."
―Direniş sloganı[kaynak]

Direniş, Yeni Cumhuriyet'i savunan ve Galaktik İmparatorluk'un kalıntılarından yükselmiş askeri diktatörlük İlk Düzen'e karşı çıkan özel bir askeri güçtü. Yeni Cumhuriyet Savunma Gücü'nün ayrılıkçı bir savaş grubu olan Direniş, Yeni Cumhuriyet Senatosu ve Yüksek Komutası'nın aksine İlk Düzen'in galaksideki demokrasiye ve Yeni Cumhuriyet'e karşı ciddi bir tehdit oluşturduğunu düşünüyordu. İlk Düzen'in galaksinin büyük bir bölümünü fethettiği ve Yeni Cumhuriyet'i yok ettiği zamanda Direniş, aralarındaki savaş sırasında İlk Düzen'e karşı durdu. Direniş tek başına ayakta kalmasına rağmen, Direniş galaksi boyuncaki isyana ilham kaynağı oldu ve Direniş'i güçlendirmek ve İlk Düzen'e karşı ayaklanma için bir Vatandaş filosu kuruldu.

Direniş bir noktaya kadar Cumhuriyet'i Yeniden Kurma Birliği örnek alınarak General Leia Organa tarafından kuruldu. General Organa'nın İlk Düzen'in bir tehdit oluşturduğuna dair görüşleri Direniş üyeleri ile aynıydı. Prenses Organa halen bir senatörken bir skandal ile babasının Darth Vader olduğunun ortaya çıkmasının ardından Senato'dan sürüldükten sonra bu organizasyonu kurdu. İnsanlar ve uzaylılar Direniş'e asker, subay, pilot ve diğer rollerde katılırken Amiral Gial Ackbar gibi Galaktik İç Savaş gazileri ve Yeni Cumhuriyet subayı Poe Dameron gibi diğer Yeni Cumhuriyet askeri personeli de General Organa tarafından askere alındı.

Direniş, İlk Düzen'e karşı bir denetmen olarak durdu ve Yeni Cumhuriyet yok edildikten sonra açık savaşta askeri hizbine karşı koydu. Son Jedi Luke Skywalker ile çırağı Rey'in yardımıyla Direniş, İlk Düzen'in Crait kuşatmasından kurtuldu ve savaşmaya devam etti. Eski İmparator Darth Sidious, Ebedi Sith'in devasa savaş gemisi armadası Son Düzen'le hayatta olduğunu galaksiye açıkladığında Direniş, Sith filosunun İlk Düzen'i güçlendirmesini önlemek adına Exegol gezegenini işgal etti. Nihayetinde vatandaş filosunun yardımıyla Direniş, Ebedi Sith güçlerini yenerken Rey ise Sith Lordunu öldürmek için kendini feda etti ancak onu kurtarmak için kendini feda eden Ben Solo tarafından kurtarıldı. Direniş ve vatandaş filosunun Ebedi Sith'e karşı aldığı zafer insanları İlk Düzen'e karşı çıkmak için etkiledi ve İlk Düzen'in askeriyesi galaksi çapında yapılan bir seri saldırı sonucu dağılmaya başladı.

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Oluşum[değiştir | kaynağı değiştir]

"Yeni Cumhuriyet için güneş batıyor. Direniş'in yükselme vakti geldi."
―Leia Organa[kaynak]
Direniş İlk Düzen'in eylemlerini izlemek amacıyla Asi İttifakı'nın bir kahramanı olan General Leia Organa tarafından kuruldu.

Galaktik İmparatorluk, Galaktik İç Savaş'ın sonunda Jakku Savaşı sırasında Yeni Cumhuriyet'e son kez yenildi. Bir zamanlar güçlü olan İmparatorluk Merkez Dünyalar ve İç Halka bölgelerinde belirlenmiş sınırlar içinde kalmaya ve Cumhuriyet ile barış içinde olmaları[11] , Cumhuriyet ile imzalamış olduğu Galaktik Uyum anlaşması ile zorunlu kaldı.[14] Antlaşmanın imzalanmasının ardından İmparatorluk Donanması, Bilinmeyen Bölgeler'e kaçtı. Burada, İmparatorluk kalıntıları birleşerek sessizce İlk Düzen'i kurdu. Bu sıralarda Cumhuriyet, barışı sağlamak ve yeni bir galaktik savaşı önlemek amacıyla askeri gücünü azalttı ve Yeni Cumhuriyet Savunma Gücü'nü askerden arındırma yoluna gitti. Asi Birliği'nin liderlerinden Prenses Leia Organa, askerden arındırılma politikalarına şiddetle karşı çıktı ve Cumhuriyet'in, İmparatorluk'un barışı uygulayacağına güvenemeyeceğini söyledi. Cumhuriyet'i, ortaya çıktığında İlk Düzen tehditini ciddiye almaya çağırdı ancak savaş çığırtkanı olarak görüldü.

Görünümler[değiştir | kaynağı değiştir]

Canon dışı görünümler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

Notlar ve referanslar[değiştir | kaynağı değiştir]