Galaktik Bağımsız İttifaklar Federasyonu
- "Barışçıl bir Galaktik İttifak, barışçıl bir galaksinin sütunu niteliğindedir."
- ―Luke Skywalker
Federal Galaktik Cumhuriyet ve daha yaygın adıyla Galaktik İttifak olarak da bilinen Galaktik Bağımsız İttifaklar Federasyonu, Yuuzhan Vong Savaşı'ndaki düşüşü sırasında Yeni Cumhuriyet'ten kurulan yıldızlar arası bir federal cumhuriyetti. Bilinen galaksinin çoğunu kapsayan Galaktik İttifak, Galaktik İmparatorluk'tan bu yana bunu başaran ilk hükûmetti.
YSS 40 ile YSS 41 yılları arasında İttifak için bir süreliğine Yeni Düzen terimi kullanılmıştı. Geri kalan zamanlarda ise Eski Düzen olarak biliniyordu. Galaktik İmparatorluk'un Fel İmparatorluğu olarak yeniden kurulmasının ardından İttifak ve İmparatorluk barış içinde yaşamıştı fakat YSS 127 yılında Sith-İmparatorluk Savaşı'nın başlamasından sonra İttifak, İmparatorluk'a yenildi ve İmparatorluk hükmünü kabul etti.
Yedi yıllık İmparatorluk kontrolü sırasında Amiral Gar Stazi, Darth Krayt'ın Sith İmparatorluğu'na karşı Galaktik İttifak Kalıntısı olarak bilinen bir direniş hareketini yönetiyordu. İkinci İmparatorluk İç Savaşı'nın bitmesinden sonra Kalıntı, Fel Sürgün İmparatorluk ve Yeni Jedi Düzeni ile birleşerek Galaktik Üçler Erki Federasyonu'nu kurdu.
Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]
Yeni bir ittifak[değiştir | kaynağı değiştir]
- "Yeni Cumhuriyet mi? Sen kör müsün? Yeni Cumhuriyet diye bir şey yok! Yuuzhan Vong gelmeden önce öldü!"
- ―Leia Organa Solo
Yeni Cumhuriyet'in Ebaq 9 Savaşı'nda aldığı mutlak zaferden sonra Devlet Başkanı Cal Omas, galaksinin Yuuzhan Vong Savaşı dehşetlerinden kurtulması için yeni bir hükûmet gerekliliği olduğunu fark etti. İşgal sırasında yaşanan siyasi iç çekişmeler ve zayıf liderlik, Yeni Cumhuriyet'in birçok kayıp vermesine yol açmıştı. Omas, elverişsiz Yeni Cumhuriyet'in galaktik savaşın baskısına dayanamayacağını anladı. Bunun sonucu olarak Omas, hükûmetin devasa bir reorganizasyonla ana yola sokulma sürecini başlattı. Galaktik Bağımsız İttifaklar Federasyonu veya kısaca Galaktik İttifak olarak bilinen hükûmet, galaksiyi ayakları üzerine getirme görevine başladı. Yeni Cumhuriyet'in yeniden kurulması için Omas tarafından düşünülen bir diğer isim ise Federal Galaktik Cumhuriyet'ti.
İttifak'ı galaktik yapma[değiştir | kaynağı değiştir]
- "Şunu anla: Eğer Yuuzhan Vong, Yeni Cumhuriyet'i yenerse onlara karşı koyamayız."
- ―Gilad Pellaeon
Yeni hükûmet, sadece Yeni Cumhuriyet'in eski üyelerinden oluşmayacaktı. Eski düşmanları İmparatorluk Kalıntısı ve Hapes Konsorsiyumu'nu yeni hükûmete getirerek İttifak, önceki hükûmetlerin başaramadığını yaparak bilinen galakside birleşik bir hükûmet kurdu. Bu daha sonradan galaksinin uzak köşesi Bilinmeyen Bölgeler'den Chiss Yükselişi'nin de katılmasıyla daha da kuvvetlendi.
İttifak geri saldırıyor[değiştir | kaynağı değiştir]
- "Savaş sona erdi."
- ―Nas Choka
İttifak'ın ilk başkenti uzun zamandır Cumhuriyet'i Yeniden Kurma Birliği ve Yeni Cumhuriyet destekçisi olan Dac'tı. Dış Halka Bölgeleri'nde bulunan konumu ve devasa bir filonun varlığı, yeni başkentin güvenli olmasını sağlıyordu. Hükûmet iş başına koyulduğunda yıkıcı çatışmaya son vermek ilk amaç hâline geldi. Galaktik İttifak Savunma Gücü, Yeni Jedi Düzeni ve diğer müttefiklerin birleşmiş kuvvetlerinin eforuyla Yuuzhan Vong, liderleri Yüce Metbu Shimrra Jamaane'in Yuuzhan'tar Savaşı'nda ölmesiyle teslim oldu.
Galaksinin yeniden inşası[değiştir | kaynağı değiştir]
- "Galaktik İttifak'ın daha sonradan yok olmasını izlemek için bir savaşı kazanmak mantıksız."
- ―Cal Omas
Yuuzhan Vong imparatorluğunun yenilmesinden sonra galaksinin merkezine daha yakın bir başkente ihtiyaç doğdu. Eski Galaktik Cumhuriyet ve İmparatorluk başkenti Coruscant'ın harap hâle gelmesi ve tanınamayacak kadar "Vung değişimine" uğramasıyla Galaktik İttifak hükûmeti, İç Halka'da yer alan ve Yuuzhan Vong işgali ile bombardımanından kurtulan bir gezegen olan Denon'a yerleşmeye karar verdi. İttifak, Coruscant'ta Yeniden İnşa Otoritesi şeklinde büyük çaplı yeniden inşa çalışmalarına başladı ve kendini yeniden inşa ve savaştan sonra düzensizlik içinde kalan galaksiyi tamire adadı. Galaktik İttifak, YSS 30 itibarıyla hükûmetini Coruscant'a taşıdı ancak hâlâ yapılacak çok iş olduğu için halk bunu sadece göstermelik bir taşınma olarak gördü. Yine de İttifak, galaksinin otoritesini resmî olarak eline aldı. Coruscant'ı tamir etmekte sorunlar çok olmasına rağmen Yeni Jedi Tapınağı, yeni Senato ve Yönetim Binaları'nın beş yıl sonra inşa edilmesi gibi parlak noktalar da mevcuttu. Diğer büyük inşa projeleri arasında İttifak'ın askeriyesine galaksi boyunca güçlerini koordine etmek için yeni bir komuta merkezi olan devasa Savunma Gücü Komuta Yerleşkesi vardı.
Küme Savaşı[değiştir | kaynağı değiştir]
- "Böcekler! Niye böcek olmak zorunda ki?"
- ―Han Solo
Galaktik İttifak en büyük kriziyle Yuuzhan Vong Savaşı sonrasında Killik türünün yeniden keşfedilmesiyle YSS 35 |yılında karşılaştı. Kara Jedi Lomi Plo tarafından yönetilen bir Kara Yuva'nın keşfedilmesinden sonra Chiss Yükselişi ve Killik kovanları arasında savaş patlak verdi. Killikler ve İttifak arasındaki ilişkiler, yeni türün bağımlılık yapıcı siyah membrosialarının hükûmetin çeşitli böcek üyelerinin hayatını mahvetmesiyle kısa sürede soğudu. Membrosia ile sarhoş olmuş bir Vratix'in Yüce Komutan Sien Sovv'un özel nakliyesine çarpıp o ve tüm mürettebatını öldürmesiyle bu durum daha da alevlendi. Kara Yuva kovanları, İttifak gezegeni Thyferra'da bir darbe düzenlediğinde savaş patlak verdi ve daha küçük bir saldırı da Verpine'de yapıldı. Yeni Jedi Düzeni ve Galaktik İttifak Savunma Gücü'nün eforları çatışmayı galaktik çaplı bir savaşa dönüşmeden önce sonlandırmayı başardı.
İkinci Galaktik İç Savaş[değiştir | kaynağı değiştir]
- "Galaktik İttifak'ı İmparatorluk ve Corellia'yı Asi Birliği hâline getirmek aptallık olur. Nihayetinde bir isyan hâline gelir ki bu aptal ve gereksiz olacaktır."
- ―Luke Skywalker
Küme Savaşı'nın son bulmasını takip eden yıllarda İttifak, üye devletlerin yeniden inşaya katkı sağlaması ve filo için askerî kaynakları toplamak adına vergi isteyerek yerel hükûmetler üzerinde kontrolünü artırmaya başladı. Özellikle güçlü sanayileri ve kendilerini yasal gereksinimler üzerinde görecek kadar vatansever olan bazı bağımsız gezegenler, hükûmeti dirilmiş bir Galaktik İmparatorluk olarak görmeye başladı. YSS 40 itibarıyla İttifak ve birçok yerel hükûmet arasındaki ilişkiler, İttifak'ın Corellia'da askerî gücünü göstermek için bir saldırı düzenlemeye karar vermesine kadar yükseldi. Corellialılar bu güç gösterisine karşı saldırı yaptığında tam çaplı bir galaktik savaş başladı. Her iki taraf krize diplomatik bir çözüm bulmakta zorlanırken ihanet dolu gizemli olaylar ve sabotaj, barış çabalarını raydan çıkarmaya başladı. Coruscant'ta yükselen terörizmle savaşmak için Devlet Başkanı Omas, Albay Jacen Solo komutası altında Galaktik İttifak Muhafızları'nı gizli bir polis gücü yapmak zorunda kaldı. Bu Yüce Komutan Gilad Pellaeon'ın istifa etmesi ve en yaygın siyasi protestoların "İmparatorluk geri döndü" olmasıyla giderek gaddar bir hükûmet sistemine karşı hoşnutsuzlukla sonuçlandı. Hapes üzerinde bir yüzleşme sırasında galaktik savaşa doğru yapılan adımlar kısa süreliğine duraksadı.
Sith Leydisi Lumiya'nın Commenor yerlisi Başkan Fyor Rodan ve Bothanları manipüle etmesi, İttifak'ın birleşmiş filolar tarafından Corellia Ablukası'nda yenildiğinde Konfederasyon'un oluşumuna yol açtı. Bunun üzerine Omas; Corellia, Bothawui ve Commenor'a karşı savaş ilan etti. İttifak; Adumar, Fondor, Bespin ve Hapan Miras Konseyi kalıntılarının asilere katılmak için Galaktik İttifak'tan ayrılmasıyla büyüyen bir krizle karşı karşıya kaldı. Huttlar ve İmparatorluk Kalıntısı da katılmayı düşündü ancak bu yaşanmadı. Birçok zayıf gezegen destekleri için sesini yükselttti ve galakside önde gelen tersaneleri elinin altında bulunduran Konfederasyon, gemi üretimini devasa sayıya çıkardı ve kendi Konfederasyon Filosu ile Gyndine ve Sluis Van'da yer alanlar gibi birçok İttifak tersanesine saldırılar düzenledi. Gilatter VIII sisteminde bir yüzleşmede eski İmparatorlukçu Turr Phennir, Konfederasyon askeriyesinin Yüce Komutanı seçildi. Daha fazla gezegen kendilerini İttifak'ın tiranından özgürleştirip Konfederasyon bayrağı altında toplarken eski çatışmalar patlak verdi. Kısa sürede benzer güce sahip askeriyeye sahip iki oluşum ve Hapes'te tehlikeli bir Galaktik İttifak istinatı oluştu. Jacen Solo ve Yüce Komutan Cha Niathal, Omas'a karşı gelip onu tahttan indirdiğinde birçok kişi bunu yasa dışı olarak gördü.
Konfederasyon, Merkez'e doğru ilerlemeye başladı ve Kuat üzerindeki büyük bir savaşta Jedi Düzeni, güçten düşürülen Cas Omas'ın, Solo tarafından emredilen ve onlardan birisi tarafından yapılan suikaste uğramasından sonra Galaktik İttifak'a destek vermeyi bıraktı. Konfederasyon güçlerinin Wookiee ana gezegeni Kashyyyk'i Galaktik İttifak'tan kurtarmak için gelmesiyle Merkez üzerindeki baskı azalmasına rağmen devamında yaşanan savaşta İttifak askeriyesinin yüzde yirmisini oluşturan Hapes Konsorsiyumu, Kraliçe Ana Tenel Ka Djo'nun emriyle desteğini geri çekti. Yardımcı Devlet Başkanı Solo, İttifak'ın onu yasal lider olarak görmesini isterken kendini çok fazla düşman edinmiş hâlde buldu.
İttifak daha sonradan Konfederasyon ve Jedi'lara karşı Merkeznokta İstasyonu'nun ana silahının İkinci Filo'yu yok ettiği Merkeznokta İstasyonu yangını ve Merkeznokta İstasyonu Savaşı gibi birçok savaş verdi. Merkeznokta Savaşı'nda antik uzay istasyonu kendi ışınının yanlışlıkla istasyona çarpmasıyla yok oldu ve bu sırada hem İttifak hem de Konfederasyon filolarını mahvetti.
İkinci Fondor Savaşı sırasında Amiral Niathal, Fondorluların teslim olmasını kabul etmediğinde Jacen Solo'yu Yardımcı Devlet Başkanı pozisyonundan indirmeye çalıştı. Niathal'ın otoritesini tanımayı reddeden Solo, Amiral Daala'nın Düzensiz Maw Filosu'na karşı savaştı ve İttifak Filosu'nun üçte ikisi Solo ile Coruscant'a sadık kalırken kalan yüzdesi ise Fondor'da bir Sürgün İttifak kurdu. Jacen savaştan sonra Mara Jade Skywalker'ın ölümünden sorumlu olduğunu ve Sith'in Kara Lordu Darth Caedus olduğunu açıkladı. Böylece galaksi bir kez daha Sith yönetimi altına girmiş oldu.
Caedus, Galaktik İttifak'ı Moff Konseyi ile müttefik yaptı ve değerli mühimmat tesisini ele geçirme umuduyla Verpine'e saldırdı. Savaş sırasında kız kardeşi Jaina'ya karşı düello yaptı ve bir kolunu kaybetmesine rağmen akan kanının kardeşinin yüzüne sıçramasıyla onu takip edip Jedi üssü olan Shedu Maad'ı bulmayı başardı. İttifak daha sonradan gezegene saldırdı ancak saldırı başarısız oldu ve Caedus'un ölümü, çırağı Tahiri Veila'nın yakalanması ve savaşın sonuyla sonuçlandı. Jagged Fel ile birlikte Jedi, Moff Konseyi'ni kendilerine katılmaya ikna etti ve Konfederasyon'u pazarlık masasına oturttu. Galaktik İttifak'ı reforma uğratıp eski İmparatorlukçu Natasi Daala'yı ise Devlet Başkanı yaptılar. Daala bir süreklilik düzeni yaratmayı başardı ve Solo'nun barışçıl bir galaksi hayali gerçek oldu.
Jedi Düzeni ile çatışma[değiştir | kaynağı değiştir]
- "Daala bizim için gelecek, değil mi?"
"Evet. Öyle ya da böyle gelecek. Jedi'ların hükûmete bir tehlike olduğu hakkında çıkardığı kargaşadan sonra bizim kazanmamıza göz yummaz. Eğer yaparsa artık bir Devlet Başkanı olamaz."
"Öyleyse her türlü işi bitti çünkü Jedi'lar bu savaşı kaybetmeyecek." - ―Saba Sebatyne ve Corran Horn
Savaşın sonundan iki yıl sonra üç büyük galaktik güç olan Galaktik İttifak, Konfederasyon ve İmparatorluk Kalıntısı, siyasi bir galaktik birleşim başlatması için düzenlenen bir zirve için Coruscant'ta toplandı. Hepsi eski birer İmparatorlukçu olan üç Devlet Başkanı; Natasi Daala, Turr Phennir ve Jagged Fel, zirveye destek veriyordu ve konuşmak için toplandı.
Ancak savaşın sonundan ve Jacen Solo'nun karanlık tarafa düşmesinden beri Jedi'lar, galaksideki birçok kişi tarafından sadece güç elde etmeye çalışan sorun çıkarıcılar olarak görülüyordu. Sıkı bir Jedi karşıtı olan Daala, Jedi Düzeni'nin kontrolünü ele geçirmek için bir politika başlattı. Böylece Jedi Ustası Luke Skywalker'ı tutuklattı ve görev ihmali yüzünden mahkemeye çıkarttı. Luke daha sonradan Düzen ve İttifak'tan sürülünce oğlu Ben Skywalker ile Coruscant'tan ayrıldı.
Daala, Jedi Düzeni için Büyük Usta görevini üstlenen Kenth Hamner'e Jedi'ları kontrol etmek için her birine bir denetmen atanmasını emretti. Ancak Düzen'in ilişkilerini temsil eden Avukat Nawara Ven, mahkemede bu yasanın kaldırılmasını sağladı.
Köle ayaklanmaları[değiştir | kaynağı değiştir]
- "Bildiğiniz gibi paralı asker komutanı Belok Rhal, birkaç metre ötedeki şu duvarın arkasında yaşanan ve Mandalorların Octusi kölelerini katletmesini rapor etmemizi önlemek için Madhi'yi öldürdü. Ancak Madhi Vaandt susturulamazdı ve biz de susmayacağız."
- ―Shohta Laar
Bu zamanda Özgürlük Uçuşu adlı bir yeraltı hareketinin hareketleri yüzünden halk görüşü, Klatooine ve Blaudu Sextus gibi gezegenlerde ayaklanmaların başlamasıyla galaksideki köleliğe karşı olmaya başladı. Daala bu hareketleri bastırmayı seçti ve Blaudu Sextus'ta yaşanan ayaklanmayı gaddarca bastırması için bir Mandalor Süper Komando bölüğü tuttu. Katliama tanık olduktan sonra Jedi'lar, Daala'ya karşı gelmeye ve özgürlükleri için direnen kölelerin yanında durmaya karar verdi. Politikaları Daala ile çok yakın olan Büyük Usta Hamner'ı pozisyonundan indirip köleleri desteklemek için bir gemi filosu yola çıkardılar.
Aynı zamanda İmparatorluk Kalıntısı'nın Devlet Başkanı Jagged Fel, Daala'nın galaksi boyunca ayaklanmaları bastırmak için askerler yollamasını istemesinden sonra hükûmetini İttifak ile bağdaştırmak istemedi ve birleşme konuşmalarını bırakıp Coruscant'ı terk etti. Bir süre sonra Jedi'lar, Senatör Haydnat Treen ve General Merratt Jaxton'ın kendi darbelerini düzenlediği sırada Daala'yı güçten indirmeyi planladı. Daala başarılı şekilde güçten düşürüldü ve tutuklandı. İttifak'ın kontrolünü devam ettirmek için Seba Sebatyne, Jedi Düzeni Büyük Ustası Treen ve Jaxton'dan oluşan bir Üçler Erki kuruldu. Üçler Erki'nde karar alınırken üçte iki oy üstünlüğü olması yeterliydi.
Üçler Erki altında Luke Skywalker'ın sürgünü sona erdi. Coruscant'a döndüğünde Üçler Erki feshedildi ve tüm Jedi Düzeni başkentten ayrıldı. Yokluklarında Kayıp Sith Kavmi, Senato'yu karanlık taraf varlığı Abeloth'u Devlet Başkanı yapması için manipüle etti ancak Senato onun sadece Qaras'tan Senatör Rokari Kem olduğunu sanıyordu.
Ossus Projesi[değiştir | kaynağı değiştir]
- "Jeedai Ustası Skywalker bir görü gördü, Yuuzhan Vong biyoteknolojisini müttefik gezegenleri değiştirmek ve restore etmek ve galaksinin Yuuzhan Vong'a karşı bakış açısını değiştirmek. Bir rüya olarak görülen şey kısa sürede bir kâbusa dönüştü."
- ―Nei Rin
İkinci Galaktik İç Savaş'ı takip eden yıllarda İmparatorluk Kalıntısı gittikçe daha fazla söz sahibi olmaya başladı. Fel hanedanı liderliği altında Kalıntı yavaşça kendini bir İmparatorluk yaptı. İttifak da hırslı yeni bir programa başladı: Ossus Projesi. Yeni Jedi Düzeni tarafından desteklenen ve Kol Skywalker ile Yuuzhan Vong Değiştirici kastından Nei Rin tarafından yönetilen proje, Ossus'un değiştirici teknoloji vasıtasıyla gezegen ekosistemlerini geri getirmek için bir test yatağı olarak kullanıldı. Sonuçlar Ossus'un bereketli bir orman gezegenine dönüşmesiyle oldukça başarılı oldu.
İttifak tarafından değiştirilmesi için yüz adet gezegen seçildi. Ancak dirilmiş bir Sith Düzeni, büyük acı ve projenin seçilen gezegenlerinin vatandaşlarından öfke alarak projeyi sabotaja uğrattı. Jedi sabotajdan şüphelendi ancak bunu kanıtlamayı başaramadı. Projenin başarısız olmasına Yuuzhan Vong'un sebep olduğu fikri yayılmaya başlayınca Jedi Düzeni, Galaktik İttifak'ı eleştiriye karşı Vong'u savunmaya çağırdı. Sonuç olarak sinirlenen birçok gezegen bağımsızlıklarını veya tarafsızlıklarını açıklayarak İttifak'tan ayrıldı.
Galaktik İttifak'ın düşüşü[değiştir | kaynağı değiştir]
- "Bastion'da yeniden doğan İmparatorluk ile bir ittifak kurdum. Savaş için Vong'u sorumlu tutup bir sebep ürettik. Galaktik İttifak kendi ile savaşmaya başladı ve böylece öldü."
- ―Darth Krayt
Dirilmiş İmparatorluk, Ossus Projesi'nin başarısızlığından sonraki durumu kullanarak İttifak üyesi gezegenleri kendine çekmeye başladı. Anaxes Antlaşması'nı çiğneyen İmparatorluk, Galaktik İttifak'a karşı savaş açtı. Yuuzhan Vong Savaşı'nın derin ayrılıkları birçok İttifak gezegeninin tarafsızlık ilan etmesine yol açarken bazıları da İmparatorluk'a katıldı. Bu yavaşlamalara rağmen İttifak kendini İmparatorluk'a karşı savundu ve çatışmanın ilk yılında kazanan taraftı.
Savaşın ikinci yılında Darth Krayt ve Sith Düzeni kendilerini İmparatorluk ile müttefik yaparak İmparatorluk'un kayıplarını geri çevirdi ve İttifak'ı savunmaya geçmek zorunda bıraktı. Sith-İmparatorluk Savaşı'nın üçüncü yılında İttifak, Caamas Savaşı'nda askerî yenilgi aldı ve Coruscant'ın İmparatorluk işgali başladı. Böylece İmparatorluk ana galaktik hükûmet hâline geldi ve başkentini direkt olarak Coruscant'a aktardı.
İttifak'ın geriye kalan bazı gezegenleri, İmparatorluk'a teslim oldu ve var olan İttifak liderliği altında İmparatorluk üst lordluğuna boyun eğdi. İttifak bürokrasisi tamamıyla yeni hükûmete entegre edildi ancak Mofflar bir İmparatorluk hükûmet sistemine tam geçişi planlamıştı.[17]
İttifak direnişi[değiştir | kaynağı değiştir]
- "Savaşlar kaybedilmesine rağmen İttifak hâlâ yaşıyor. Teslim olmadık, yıldızlara teslim olmuyoruz. Doğum hakkımızı geri kazanacağız. Özgürlük."
- ―Jaius Yorub
Galaktik İttifak'ın İmparatorluk işgali altında olmasıyla İttifak askeriyesinin parçası, Amiral Gar Stazi'nin Merkez Kuvvetleri üzerine yoğunlaştı, bir direniş hareketi oluşturdu ve İmparatorluk'a karşı savaş açtı. Caamas Savaşı'nda İttifak'ın teslim olmasından sonraki yedi yılda Amiral Stazi'nin filosu birçok kısa saldırıya karıştı. Sürekli tedarikte zorlanan ve İmparatorluk güçlerinin bir adım önünde kalmakta güçlük çeken Galaktik İttifak kalıntıları, Asi Birliği benzeri bir devlete dönüştü. Yeni Jedi Düzeni de İmparatorluk kontrolünü kabul etmeyi reddetti.
YSS 137'de tahttan düşürülen İmparator Roan Fel, İttifak ile birlikte Sith'e karşı bir ortaklık kurmayı denedi. Amiral Stazi, Çark'ta Galaktik İttifak'ı temsil etmekle görevlendirildi ancak Sith sabotajcılar tarafından yapılan bir saldırı sonrasında Stazi gemisine İmparatorluk'un ateş açtığını sandı. Kısa bir savaştan sonra Çark'ın lideri Pol Temm her iki tarafa da ayrılma emri verdi.
Darth Krayt'ın galaksi üzerindeki hükmünün gücüne rağmen Galaktik İttifak parçaları hâlâ fethedilmemiş veya boyun eğdirilmemişti. Bu gezegenler ve bölgeler, Amiral Stazi altındaki Galaktik İttifak Merkez Kuvvetleri'ne materyal ve destek sağlıyordu.
Sith'in sabırsızlığı ve İttifak'ın bir korsan filosu durumuna düşürülmesi yüzünden Stazi, filonun daha büyük taarruzlar yapabilmesi için Dac'ta bulunan yeni bir Mütehakkim-sınıfı Yıldız Destroyeri olan Imperious'u ele geçirmeyi planladı. Bu Amiral Dru Valan tarafından Stazi'yi öldürmek için hazırlanan bir plan olmasına rağmen Stazi, Imperious'u çalmayı başardı ve gezegenin tersanelerinin üçte birini yok etti. Sith'ler bu olaydan sonra Kalamari Konseyi'ni infaz etti. Ancak İttifak ve Sith'in bilmediği şey İmparatorluk Şövalyelerinin, Imperious üzerine bombalar yerleştirdiği ve silahlar aktif olduğu anda patlatacağıydı. Bombalar devredışı bırakıldı ve Stazi, Fel ile bir ortaklık düşünerek geminin adını Alliance yaptı.
Darth Krayt'ın görünürde ölümünden sonra Amiral Stazi, İttifak savaş gemilerinden oluşan büyük bir filoyu Fel güçleriyle bir savaşta yönetti. İmparator Fel savaştan sonra Stazi ile sonuç hakkında konuştu. Bulundukları pozisyon hakkında kısa bir tartışmadan sonra Fel, durumu kendisinden daha iyi anladığını belirterek Fenel'in yaptıkları yüzünden özür diledi. Daha sonra yoğun ateş tarafından kendini yok etme mekanizması devre dışı bırakılan Steadfast, iyi niyetin sembolü olarak Fel'in güçlerine verildi. Stazi kendini Fel'in gözdağına karşı koyabilen eşit birisi olarak ortaya çıkardı ve Galaktik İttifak ile Fel İmparatorluğu arasındaki ortaklık korundu ancak Stazi bunun ne kadar süreceğinden emin olamıyordu. Amiral Stazi askerî ortaklığı, yeni müttefiklerinin Sith-İmparatorluk güçleri tarafından yapılan taktikleri yapacak kadar düşmedikleri sürece bir arada tutmaya karar verdi.
Nihayetinde Darth Wyyrlok, Sith bilimci Vul Isen'e Son Protokol'ü başlattırdı ve su gezegeni Dac zehirlendi. Üç gün sonra Haydut Filosu rutin bir devriyeye çıktığında milyonlarca ölü Mon Kalamari ile karşılaştı. İmparatorluk Avcıları ile bir it dalaşından sonra Haydut Filosu, Dac'ta yaşananları Stazi'ye bildirmek için filoya geri döndü. Artık durumdan haberdar olan Stazi direkt olarak General Oron Jaeger ile iletişime geçti ve ona da durumu bildirdi. Jaeger direkt olarak imparatordan gelen bir emir olmadıkça Fel filosunu savaşa sokamayacağını söyledikten sonra Stazi kendi başına girmeye kararlıydı. Arkanis sektöründe bir pusudan sonra hâlâ Alliance üzerinde olan Jedi Ustası Te Corso, Yeni Jedi Düzeni'nin yardım edebileceğini belirtti. Bunun yanı sıra bir savaşçı grubu da öneren Usta Corso, Dac mültecilerinin güvende olabilecekleri bir gezegen bildiğini de belirtti. Bu sözlerle birlikte Stazi planı harekete koyarak Ronto tarafından yönetilen Haydut Filosu ve Usta Drok tarafından yönetilen Kuluç Filosu'nu tersanelere sızması ve gezegenin savunmalarını devre dışı bırakması için gönderdi. Gezegenin yüzeyinde Jedi Ustası Asaak Dan, Yüzbaşı Tanquar ve Mon Kalamari Korucuları, Heurkea'da İmparatorluk stormrooperlarına karşı savaşarak tahliye için bir operasyon merkezi olması adına şehrin rıhtımlarını güvenceye aldı.[25]
Tersane savunmalarının devre dışı bırakılması ve Heurkea'nın güvenceye alınmasıyla Stazi ve Galaktik İttifak filosu hiperuzaydan çıktı. Birçok MC140 Çekiç-sınıfı ana muharebe kruvazörü tarafından desteklenen Alliance, Pellaeon-sınıfı Yıldız Destroyerleri ve birçok fırkateyn ele geçirerek beş adet Yıldız Destroyeri'nden oluşan Sith kuvvetlerine karşı savaşa girdi. Daha fazla ateş gücü yüzünden altta kalan Sith savaş gemileri geri çekildi. Dac etrafındaki uzayın temizlenmesiyle Stazi, tahliye filosuna sinyal verdi. Dac Soykırımı ve Wyyrlok'un Son Protokol'ü galaksi boyunca birçok vatandaşı sinirlendirdi. Eski Mon Kalamari kruvazörlerinden Klon Savaşları'nda kullanılan Venator-sınıfı Yıldız Destroyerlerine kadar değişen gemilere sahip bir kişisel yıldız gemisi filosu, gezegenin nüfusunu kurtarmak için Dac'a geldi.[25]
Galaktik İttifak filosunun kurtarma operasyonuna katılmasıyla Sith İmparatorlukçular tuzaklarını hazırladı. Amiral Krion Grail komutasında olan ve Moff Geist ile Sith Yumruğu Darth Stryfe tarafından denetlenen Üçüncü Dış Halka Filosu, İttifak filosunun arkasında hiperuzaydan çıktı. Kısa bir savaştan sonra Sith zaferi yakın gibi gözüküyordu ancak General Jaeger'in bir Fel sadığı Yıldız Destroyeri ve iki filoyla gelmesiyle Sith güçleri defedildi. Stazi'nin güçleri gezegen nüfusunun yüzde yirmisini kurtarmayı başardı.[25]
Galaktik Üçler Erki Federasyonu[değiştir | kaynağı değiştir]
- "Gösterişe yatırım yapıyoruz, katı devletçiliğe değil. İletişim diziniz buna mükemmel bir örnek."
"Yetenekli bir savaş alanı taktisyeni olabilirsiniz Stazi ancak bir imparatorluğu yönetmeye gelince çok safsınız."
"İmparatorluk öyle mi? Jedi'ları bir imparatorluğa bağladığımı hatırlamıyorum. Yeni Üçler Erki'ne hizmet ediyoruz, bunu unutmayın İmparatoriçe."
"Ne söylemek istediğimi biliyorsunuz. Galaksiyi zalim güç ile yönetemeyiz ve denememeliyiz de." - ―Gar Stazi, Marasaiah Fel ve K'Kruhk
Sith İmparatorluğu'nu tamamen ortadan kaldırmak için yapılan cesur bir denemede Galaktik İttifak Kalıntısı ve müttefikleri, Coruscant ve tüm galaksiyi Sith hükmünden kurtarmak için bir savaş başlattı. İmparatorluk ve Jedi müttefiklerinin yardımı sayesinde İttifak, galaksinin kaderini belirleyecek son bir savaşta Sith-İmparatorluk güçlerine karşı geldi. Amiral Gar Stazi, Coruscant'ın yörüngesinde yaşanan savaşı denetlerken Jedi Cade Skywalker, Sith'in Kara Lordu ve galaksinin İmparatoru Darth Krayt ile yüzleşene kadar Sith'lerle gezegende savaştı.[18]
Müttefik tarafında ağır kayıplara rağmen Skywalker görevini başardı ve Krayt'ı öldürerek İmparatorluk'u lidersiz bıraktı. Tek Sith'in kalıntıları, kendini Krayt'ın halefi ilan eden Darth Nihl liderliği etrafında toplanırken Galaktik İmparatorluk ise Coruscant'ta yaşanan ezici yenilgiden sonra yıkılmaya başladı. Amiral Gar Stazi, İmparatoriçe Marasiah Fel ve Jedi Ustası K'Kruhk'tan oluşan yeni bir Galaktik Üçler Erki Federasyonu yönetimi altında bilinen galaksi YSS 138 yılında birleştirildi.[18]
Darth Krayt ölü olmasına ve imparatorluğu yok edilmesine rağmen mirası, Tek Sith'in hayatta kalması yoluyla korunmaya devam etti. Nihl'in liderliği altında geriye kalan Sith'ler, yeni Kara Lord'un birçok gezegen hükûmetine sızma emriyle galaksiye yayıldı ve YSS 140'ta tam olarak yenilmelerine kadar Galaktik Üçler Erki Federasyonu'na karşı gölgelerden savaştı.[18]
Organizasyon[değiştir | kaynağı değiştir]
Siyaset[değiştir | kaynağı değiştir]
- "Senato ve farklı gezegenlerde bulunan rejimler arasında sınırları düzgünce belirleyen yeni bir federalizm."
- ―Cal Omas
Yeni Cumhuriyet ve Galaktik İttifak arasındaki hükûmetsel değişiklikler arasında yeni bir anayasa, daha güçlü bir yargı organı, daha iyi bir denetim sistemi ve neredeyse tamamen Senato'nun elinde olan gücü zapt eden denge vardı. Yeni federalizm hükûmet ve üye gezegenler arasındaki rolleri düzgünce şekillendiriyordu.
Galaktik İttifak hükûmeti bir Devlet Başkanı ve Jedi'lar, senatörler ve İttifak'ın askerî ve hükûmet liderlerinden oluşan bir Yüksek Konsey tarafından yönetiliyordu. Jedi'lar daha sonradan kendi liderlik organları olan Jedi Yüksek Konseyi için Yüksek Konsey'den çekildi. İttifak bu yüzden Yüksek Konsey'in yerine gelmesi için bir Danışma Konseyi kurdu.
Yeni İttifak hem federal hükûmet hem de üye gezegen ve devletler arasındaki rolleri düzgünce belirleyen bir federal cumhuriyetti. Yeni Cumhuriyet'in feshedilmesinden sonra hükûmet düzeninde değişen en büyük şey daha güçlü bir federal sistemin entegre edilmesiydi.
Yürütme organı[değiştir | kaynağı değiştir]
Devlet Başkanı[değiştir | kaynağı değiştir]
- "Bence yatıştırılamaz bir düşmana karşı savaş kazanmış bir Devlet Başkanı, Senato ve halkla iyi ilişkili olmalı."
- ―Luke Skywalker, Cal Omas hakkında
Yeni Cumhuriyet gibi İttifak da bir Devlet Başkanı tarafından yönetiliyordu. Devlet Başkanı, İttifak Senatosu'nda oy çokluğu alarak seçiliyordu. Devlet Başkanı ayrıca eski Yeni Cumhuriyet sistemine benzer olarak Devlet Başkanı'ydı. İki sistem arasındaki büyük farklardan birisi Galaktik İttifak Devlet Başkanı'nın daha fazla yürütme gücüne sahip olmasıydı ve bunu yasama gücünü zapt etmekte kullanıyordu. Bu denetleme ve denge şekli yeni hükûmeti eskisinden ayıran en büyük farklılıklardan biriydi. Devlet Başkanı hem bir Yüksek Konsey hem de birçok hükûmet, askerî ve istihbarat departmanının başlarından oluşan bir Danışman Konseyi tarafından yardım alıyordu.
Üçler Erki[değiştir | kaynağı değiştir]
- "Jedi Düzeni tabii ki yürütme organının kontrolünü elinde tutmayı istemiyor. Fetih bizim amacımız değildi. Yeni bir Devlet Başkanı seçilene kadar toplu olarak Devlet Başkanı gibi davranması için bir Üçler Erki atayacağız. Senatör Treen ve General Jaxton'ı içerecek."
"Jedi, Senato ve silahlı kuvvetlerin amaçlarını temsil edecek." - ―Saba Sebatyne ve Wynn Dorvan
Natasi Daala'nın indirilmesinden sonra yürütme organı, güçlü bir bürokrasiyle desteklenen bir Üçler Erki'ne çevrildi. Üçler Erki, Caamas Savaşı'ndan sonra İmparatorluk'a teslim oldu. İmparatorluk, Coruscant'ı kendi başkenti olarak seçti ancak Üçler Erki ve bürokrasisinin İttifak uzayının geri kalanında hami valiler olarak kalmasına izin verildi.
Yasama organı[değiştir | kaynağı değiştir]
- "İlk önce Senato'yu kendi halkasına sınırlayın. Yasayıp denetlemeli ancak günlük yönetim işlerine karışmamalı."
- ―Cal Omas
Galaktik İttifak'ın ana yasama organı Senato'ydu. Senato tüm üye gezegenler ve devletlerden gelen temsilcilerle doluydu ve yeni hükûmeti oluşturuyordu. Senato'nun güçleri bir seri denetleme ve dengeyle yeni anayasa altında zapt ediliyordu. Bu değişikliklere rağmen Senato, İttifak hükûmetinin güçlü ve önemli bir parçası olmaya devam etti. Yuuzhan Vong'a karşı verilen savaştan sonra Senato'da bazı yolsuzluklar baş verdi ancak senatörlerin çoğunluğu İttifak'a sadık kaldı.
Yargı organı[değiştir | kaynağı değiştir]
- "Gerçekten bağımsız bir yargı, daha hırslı manevralarını zapt ederdi."
- ―Cal Omas
İttifak hükûmetinin yargı organı, yeni İttifak anayasası altında güçte en büyük yükselmeyi yaşadı. Yargı denetmenliği ve gücünün artması, Yeni Cumhuriyet'in son yıllarında oldukça yaygın hâle gelen herhangi bir yasama suistimali ve yolsuzluğunu zaptetmek için tasarlanmıştı.
Üyeler[değiştir | kaynağı değiştir]
Yuuzhan Vong işgali, galaksinin gezegenleri ve hükûmetlerini tek bir hükûmet altında toplamak için bir katalizör görevi görmüştü. Yeni Cumhuriyet'in eski üye gezegenleri, sistemleri ve sektörleri harici İmparatorluk Kalıntısı, Hapes Konsorsiyumu ve Chiss Yükselişi de yeni Galaktik İttifak'a özerk bölgeler olarak katılmıştı. Kendilerini yönetmeye ve kendi yasalarını takip etmeye hakları vardı ancak senatoda temsil edilmemelerine rağmen Galaktik Bağımsız İttifaklar Federasyonu'nun savunmasına yardım etmek zorundaydılar. Hutt Uzayı'nın katılıp katılmadığı belli değildi ancak Coruscant'ın Kurtuluşu'nda gemi ve silah tedarik etmişlerdi.
Yeni Jedi Düzeni ile ilişkiler[değiştir | kaynağı değiştir]
Luke Skywalker'ın Galaktik İttifak ile alakalı yaptığı ilk şey yeni bir Jedi Konseyi kurmaktı. Jedi'lar yeni hükûmet için özel ajanlar olarak görülüyordu ve galaksi boyunca yayılmışlardı. Ayrıca ilk Devlet Başkanı Cas Omas, Jedi Ustalarının yeni Galaktik İttifak Danışma Konseyi'ne katılmalarını istemişti. Nihayetinde Skywalker, Jedi'ların evrende hükmederek değil hizmet ederek adil ve dengeli yaşamaları gerektiğini öne sürerek Jedi'ları Danışma Konseyi'nden çıkarmıştı.
Yuuzhan Vong Savaşı[değiştir | kaynağı değiştir]
Galaktik İttifak'ın Mon Kalamari'deki başlangıcından itibaren Luke Skywalker'ın Yeni Jedi Düzeni yeni hükûmetle yakından ilgiliydi. Jedi'ların yeni hükûmetin kurulmasında önemli bir rol oynamasının nedeni, Düzen'in Devlet Başkanı seçimi sırasında Cal Omas'ı Devlet Başkanı olarak desteklemesiydi. Yeni İttifak reform yapmaya ve savaşı Yuuzhan Vong'a geri götürmeye başladığında, Devlet Başkanı başkanlığında altı Jedi ve altı Jedi olmayan üyeden oluşan bir Yüksek Konsey kuruldu. Bu konsey Yuuzhan Vong Savaşı'nın son yıllarında siyaseti yönetti ve savaşı sona erdirmek için birlikte çalıştı. Alfa Kırmızı projesiyle ilgili bazı gerginliklere rağmen, Coruscant'ın Kurtuluşu sırasında her ikisi de Yuuzhan Vong'un yenilgiye uğratılmasında kilit rol oynadığı için İttifak ve Jedi'lar arasındaki dayanışma sağlam kaldı.
=Savaş sonrası yıllar, YSS 30-34[değiştir | kaynağı değiştir]
Vong'un yenilgisinin ardından Galaktik İttifak kendini galaksiyi yeniden inşa etme görevine adadı. İttifak bir şükran jesti olarak yeni bir Jedi Tapınağı inşa etti, ancak bu hareket bazı Jedi'lar tarafından Düzen'i yeni hükÛmete daha fazla bağlama girişimi olarak görüldü. Buna rağmen Jedi'lar galaksiyi yeniden bir araya getirme, korsanlarla savaşma, gezegensel anlaşmazlıklarda arabuluculuk yapma ve savaş sırasında dünyalarını kaybeden halkları yeniden yerleştirme konularında hükûmete aktif olarak yardımcı oldular. Galaktik İttifak Danışma Konseyi'nin etkisi artmaya başlamış olsa da, Yüksek Konsey hâlâ İttifak'ın en yüksek organlarından biri olarak kabul ediliyordu.
Killik krizi[değiştir | kaynağı değiştir]
YSS 35'e gelindiğinde, Jedi Düzeni ve İttifak arasında biraz gergin bir ilişki vardı. Jedi Düzeni galaksiye barışı geri getirme konusunda İttifak'a yardım etmeye kendini adamış olsa da, bazı Jedi'lar Düzenin hükûmette yeri olmadığını düşünüyordu. Daha radikal Jedi'lar, hükûmet politikaları için etkili bir araçtan başka bir şey olmadıklarından korkuyorlardı. Küme Savaşı sırasında ilişkiler daha da gerilmiş olsa da, hem İttifak hem de Jedi güçleri Chiss ve Killiklerle topyekûn galaktik savaşı önlemeyi başardığı için sağlam kaldı. Luke Skywalker kendisini Düzen'in Büyük Ustası ilan ettikten sonra Jedi'lar, Jedi'ların hükûmet politikası oluşturmayı İttifak'a bırakması gerektiğini fark ederek Yüksek Konsey'den çekildi. Bu hareket Cal Omas ve Usta Skywalker arasında bazı ek sürtüşmelere neden olsa da, hükûmet ve Jedi barışçıl bir galaksi ortak hedefi doğrultusunda çalışmaya devam etti.
İkinci Galaktik İç Savaş[değiştir | kaynağı değiştir]
Küme Savaşı ile İkinci Galaktik İç Savaşı birbirinden ayıran beş yıl boyunca Galaktik İttifak hükûmeti Yeni Jedi Düzeni ile ilişkilerini geliştirdi. Hem Cal Omas hem de Usta Luke Skywalker samimi çalışma ilişkilerini sürdürdüler ve yeni Corellia krizinin başlangıcındaki birkaç toplantı sırasında ikisi arasındaki iyi duygular açıkça görüldü. Usta Skywalker, Jedi Düzeni'nin galaksiye en iyi hizmeti, kalıcı bir barış için hâlâ en iyi umut olarak görülen Galaktik İttifak'ı destekleyerek verebileceği inancını benimsemiş görünüyordu. Çatışma genişlemeye başladığında Jedi Şövalyeleri, Galaktik İttifak güçleriyle birlikte büyüyen Konfederasyon'a karşı savaştı.
Jedi Şövalyesi Jacen Solo, Düzen'in diğer üyelerinin muhalefetine rağmen Galaktik İttifak Muhafızları'nın başına geçti. Kısa süre sonra karanlık tarafa geçti ve daha sonra bir darbe düzenleyerek Ortak Devlet Başkanı oldu. Kuat Savaşı sırasında, Yeni Jedi Düzeni İttifak'tan desteğini çekti ve Jacen'in Kashyyyk'teki eylemlerine yanıt olarak Endor Orman Ayı'nda bir üs kurdu. Ayrıca onu Ortak Devlet Başkanı olarak görevden almayı planladılar. Merkeznokta İstasyonu Savaşı'nda ve savaşın geri kalan çarpışmalarında doğrudan İttifak'a karşı savaştılar.
Darth Caedus'un Uroro İstasyonu Savaşı sırasında öldürülmesinden sonra Jedi'lar Galaktik İttifak'a yeniden katıldılar. Seçim yapmak yerine eski İmparatorluk amirali Natasi Daala, birkaç yüksek rütbeli İttifak personeli tarafından Devlet Başkanı olarak atandı. Bir keresinde "adil bir sistemin gözetmenlere ihtiyacı yoktur" diyerek Jedi Düzeni'ni oldukça eleştirmişti. YSS 43'te Luke Skywalker'ın tutuklanmasını emretti ve onu Jacen'ın karanlık tarafa geçmesini engellemediği ve tüm Jedi'ları Coruscant'taki tapınağa geri çağırdığı için görevi ihmalle suçladı.
Ekonomi[değiştir | kaynağı değiştir]
Galaktik İttifak'ın selefi Yeni Cumhuriyet çok karmaşık ve çeşitli bir ekonomiye sahipti. Yuuzhan Vong Savaşı sırasında ekonomi neredeyse çökmüştü. Bu yüzden savaştan hemen sonra İttifak, galaksi genelinde Yeniden İnşa Otoritesi şeklinde büyük yeniden inşa çabalarına başladı. Otorite, Coruscant'ı yeniden şekillendirmek ve evlerini Vong'a ve daha fazlasına kaybeden Ithorlular ve diğer türler için yeni bir ana gezegen bulmak gibi şeylerle görevlendirildi.
Toplum ve kültür[değiştir | kaynağı değiştir]
Galaktik İttifak, selefi Yeni Cumhuriyet gibi çok çeşitli bir kültüre sahipti. İttifak'ın sanat ve kültüre yönelik liberal bir politikası vardı. Galaktik İttifak'ın baskın estetik tarzı zenginlik ve süslemeydi.
Askeriye[değiştir | kaynağı değiştir]
Galaktik İttifak Savunma Gücü[değiştir | kaynağı değiştir]
Hükûmetin askerî kanadı Galaktik İttifak Savunma Gücü olarak biliniyordu. Yüce Komutan tarafından yönetilen Savunma Gücü, Galaktik İttifak Donanması ve Ordusu'ndan oluşuyordu. Federal olarak kontrol edilen bu güçler, hiperyolların güvenliğini sağlamaktan önemli dünyaları korumaya ve İttifak'a saldırmak veya zarar vermek isteyen saldırganlarla yüzleşmeye kadar çok sayıda görevle görevlendirilmişti. Yapısı eski Yeni Cumhuriyet Savunma Gücü'ne son derece benzemekle birlikte, savaş sırasında savaş gemilerinin birikmesi nedeniyle boyutu önemli ölçüde daha büyüktü. Yuuzhan Vong'a karşı savaşın son aşamalarında hükûmet dört stratejik filo bulundurdu. Taktikleri genellikle, kısmen emekli Amiral Gial Ackbar'ın Ebaq 9 Savaşı'na giden aylarda Savunma Gücü'nün yeniden düzenlenmesine yardımcı olması nedeniyle, Galaktik İç Savaş sırasında Asi Birliği tarafından popüler hâle getirilen vur ve kaç saldırılarıydı.
Savaşın sona ermesinden beş yıl sonra Savunma Filosu, hükûmetin komutası altında en az beş stratejik filo ile savaş öncesi gücüne geri dönmüş gibi görünüyordu. Bothan Amiral Nek Bwua'tu komutasındaki Galaktik İttifak Beşinci Filo, Killik krizi sırasında yeniden konuşlandırılmış olsa da Hydian Yolu'nda devriye gezmekle görevlendirildi. Birkaç yıl sonra İkinci Galaktik İç Savaş sırasında Savunma Gücü, Galaktik-sınıfı muharebe kruvazörü, Mon Kal ağır gemisi ve Alef-sınıfı yıldız savaşçısı da dâhil olmak üzere çok sayıda yeni birimi sahaya sürmeye başladı.
Sith-İmparatorluk Savaşı'nın ardından Galaktik İttifak Merkez Güçleri etrafında toplanan İttifak ordusunun kalıntıları mücadeleye devam etmek için kaldı. ÇA9 Çaprazateş yıldız savaşçısı, MC140 Tırpan-sınıfı ana muharebe kruvazörü ve çok sayıda diğer destek gemisi de dâhil olmak üzere çok sayıda yeni savaş gemisi ve yıldız savaşçısı kullandılar.
Hapan Donanması[değiştir | kaynağı değiştir]
Hapes Konsorsiyumu Galaktik İttifak'a katılmış olsa da, kişisel savunma için kendi askerî güçlerini elinde tutmaya devam etti. Hapan Kraliyet Donanması, Küme Savaşı'nın patlak vermesinden bir yıl önce Hapanların Killik kolonilerini korumasının da gösterdiği gibi, Galaktik İttifak Savunma Gücü'nden özerkti. Ancak Küme Savaşı ile İkinci Galaktik İç Savaş arasında Hapan Donanması, geçici olarak Galaktik İttifak hükûmetinin kontrolü altında görev yapan iki filo tedarik etmiştir.
İmparatorluk Kalıntısı askeriyesi[değiştir | kaynağı değiştir]
Hapes Konsorsiyumu gibi İmparatorluk Kalıntısı da Galaktik İttifak'a katıldıktan sonra sınırlarını ve bir dereceye kadar özerkliğini korudu. Sonuç olarak Kalıntı, kendi yıldız filosunu da muhafaza etti. Hapan donanması gibi Kalıntı kuvvetleri de federal olarak kontrol edilen İttifak kuvvetlerinden yarı özerkti.
Yine de Kalıntı savaş gemileri sık sık İttifak savaş gemileriyle birlikte çalışıyordu. Yuuzhan'tar Savaşı sırasında Galaktik İttifak Dördüncü Filo, Baş Amiral Gilad Pellaeon komutasındaki İttifak savaş gemileri ve Yıldız Destroyerlerinin bir karışımından oluşuyordu.
Daha sonra Kalıntı Galaktik İttifak'tan çekildi ve böylece iki hükûmet arasındaki son iş birliği sona erdi. İkinci Galaktik İç Savaş sırasında, İmparatorluk Askeriyesi unsurları savaşın ilerleyen aşamalarında farklı zamanlarda her iki tarafta da savaştı. Ancak İmparatorluk ve filoları YSS 127'deki Sith-İmparatorluk Savaşı'ndan bir süre önce açıkça ayrılmıştır.
Gezegensel donanmaları[değiştir | kaynağı değiştir]
Corellia gibi bazı önemli üye dünyalar kişisel savunma için özel donanmalar ve ordular bulunduruyordu. Bu kuvvetler söz konusu üye devletlerin doğrudan kontrolü altındaydı ve Savunma Gücü'nden en azından kısmen özerk görünüyorlardı. İkinci Galaktik İç Savaş sırasında, İttifak hükûmeti tarafından çıkarılan yeni yasalar, daha merkezî Galaktik İttifak Savunma Gücü lehine bu gezegensel güçlerin boyutunu azaltmaya çalıştı.
Astrografi[değiştir | kaynağı değiştir]
Galaktik İttifak, Merkez Dünyalar'dan Vahşi Uzay'a kadar uzanan ve en az 1.2 milyon dünyayı kapsayan Bilinen Galaksi'nin önemli bir bölümünden oluşuyordu. İmparatorluk Kalıntısı ve Hapes Konsorsiyumu gibi diğer hükûmetlerin de üye olması nedeniyle üyeliği Yeni Cumhuriyet'inkinden daha fazlaydı. Galaktik İttifak'ın başkenti, önceki galaktik hükûmetlerin geleneğini sürdüren Coruscant'tı. Galaktik İttifak ayrıca iki küçük galaktik güç olan Chiss Yükselişi ve Hutt Uzayı ile sınırlıydı. Hutt uzayının bir kısmı, İmparatorluk altında olduğu gibi Galaktik İttifak'ın nominal bir üyesiydi. Kurumsal Sektör, Cron Sapması, Senex sektörü, Juvex sektörü, Merkeziyet gibi diğer küçük hükûmetlerin durumu da belirsizdi, ancak Mandalore sektörünün YSS 40 itibarıyla Galaktik İttifak'a katılmadığı bilinmektedir.
Sahne arkası[değiştir | kaynağı değiştir]
Galaktik Bağımsız İttifaklar Federasyonu, hayranların bir bütün olarak Star Wars galaksisine atıfta bulunurken kullandıkları İngilizce kısaltma "GFFA" ("galaxy far, far away", Türkçe: "çok, çok uzak bir galakside) kısaltmasına bir selam olarak ve canona dâhil etmenin bir yolu olarak bu adı almıştır.[27][28]
Legacy of the Force: Betrayal romanında Cal Omas İttifak'ın "yüzlerce" dünyadan oluştuğunu söylemektedir. Bu, üzerinde yaşanılan gezegenlerin toplam sayısına ilişkin canon sayılarla karşılaştırıldığında çok küçük bir sayıdır, ancak Omas'ın Galaktik Cumhuriyet için temel üyelik birimleri olan doğrudan senatörlük temsiline sahip gezegenler açısından düşünmesi durumunda açıklanabilir.
Görünümler[değiştir | kaynağı değiştir]
Kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]
Notlar ve referanslar[değiştir | kaynağı değiştir]
- ↑ 1,00 1,01 1,02 1,03 1,04 1,05 1,06 1,07 1,08 1,09 The New Jedi Order: Destiny's Way
- ↑ The New Essential Chronology
- ↑ 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 3,5 The New Jedi Order: Force Heretic I: Remnant
- ↑ 4,0 4,1 Fate of the Jedi: Conviction
- ↑ 5,0 5,1 5,2 5,3 Legacy 20
- ↑ 6,0 6,1 6,2 6,3 6,4 6,5 The New Jedi Order: The Unifying Force
- ↑ Dark Nest III: The Swarm War
- ↑ Legacy of the Force: Bloodlines
- ↑ Fate of the Jedi: Outcast
- ↑ 10,0 10,1 10,2 The New Jedi Order: The Final Prophecy
- ↑ The Complete Star Wars Encyclopedia
- ↑ 12,0 12,1 Legacy of the Force: Revelation
- ↑ 13,0 13,1 13,2 Legacy of the Force: Betrayal
- ↑ Legacy of the Force: Inferno
- ↑ 15,0 15,1 15,2 Legacy of the Force: Invincible
- ↑ 16,0 16,1 16,2 Legacy 1
- ↑ 17,0 17,1 17,2 Legacy 8
- ↑ 18,0 18,1 18,2 18,3 Legacy—War 6
- ↑ 19,0 19,1 Dark Nest I: The Joiner King
- ↑ The New Jedi Order: Star by Star
- ↑ The New Jedi Order: Dark Tide II: Ruin
- ↑ 22,0 22,1 Fate of the Jedi: Vortex
- ↑ Legacy (2006) 12
- ↑ Legacy (2006) 21
- ↑ 25,0 25,1 25,2 Legacy 47
- ↑ Legacy (2013) 1
- ↑ StarWars.com Message Boards'ta Welcome some BCaT VIPs. Posted by Sue Rostoni on Kasım 18, 2002 at 1:32 PM. (content now obsolete; yedek bağlantı)
- ↑ 28,0 28,1 The Essential Reader's Companion