Bu makale Legends markası altında bulunan bir konuyu ele alıyor.

Sith'in Kara Lordu

Sithpedi sitesinden
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
Buraya tıklayarak Sithpedi'de bu konunun canon versiyonuna gidebilirsin.  Bu makale, bu konunun Legends versiyonunu ele almaktadır. 

"Sith, karanlık tarafın gücünün ve kuvvetinin çok somut örneği olan bir lider tarafından yönetilmeli. Eğer lider zayıfsa, başkası bu görevi ele geçirmek için onun yerine geçmeli."
Darth Revan'ın Sith Holokronu[kaynak]

Sith dilinde Jen'ari olarak bilinen Sith'in Kara Lordu ünvanı, başlangıçta Sith İmparatorluğu'nun yöneticisine verilen bir ünvandı ancak daha sonradan Sith Lordları Düzeni'nin tanınan lideri tarafından da alınmıştı. Skere Kaan'dan önce Sith'in yalnızca Düzen'in lideri olan tek bir Kara Lordu oluyordu. Bu akımın en büyük istisnası her on iki Kara Danışmanın da Kara Lord ünvanını aldığı, Vitiate'in Sith İmparatorluğu'nun Kara Konseyi idi. Daha yakın dönemlerde ünvan birden fazla kişi tarafından aynı anda kullanılmıştı. Terim her iki cinsiyetten bireylere de atıfta bulunsa da Lumiya, Sith'in Kara Leydisi ünvanını tercih etmişti.

Sith'in Karanlık Lordu ünvanının Darth ünvanıyla eş anlamlı olduğu düşünülmekte ancak Sith çıraklarının da ünvanı taşıdığı bilinmekteydi. Örnek olarak Darth Revan'ın çırağı Darth Malak ve Darth Sidious'un çırağı Darth Vader. Birçok Sith Lordu, Darth ünvanını kullanmıştı ancak bu iki ünvanın eş anlamlı olup olmadığına dair herhangi bir kanıt bulunmamakta.

Ünvanın tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

"Artık karanlık tarafın gücüne olan girişini tamamladım... böylece önceden söylenen büyük kaderi gerçekleştirceksin... Exar Kun, senin sayende Sith asla ölmeyecek... bu ünvanı tartışmasız bir şekilde hak ettin... Sith'in Kara Lordu!"
Marka Ragnos, Exar Kun'u Sith'in Kara Lordu olarak ilan ediyor[kaynak]
Naga Sadow, Lordluk işaretini alıyor.

Sith'in ilk Kara Lordu, Yüzyıllık Karanlık'ta aldıkları yenilgiden sonra Sith türünü ele geçirip onları tanrılar olarak yöneten sürgün Kara Jedi'ın lideri Ajunta Pall idi. Ünvan daha sonradan Kara Lord'dan Kara Lord'a, kendi cenazesinde Sith'in bir sonraki Kara Lordu'nun seçimine başkanlık eden Marka Ragnos'un zamanına kadar geçti.

İlk Kara Jedi olduğuna inanılan Xendor muhtemelen Sith'in Kara Lordları'nın selefiydi fakat kendisi asla Sith Lordu olmamıştı (ölümden bir süre sonra Kara Alt Lord olarak geri dönmüş olabilirdi).

Sith İmparatorluğu'nun yıkılmasından sonra Naga Sadow, ünvanını çırağı Freedon Nadd'a verdi. Bir süre sonra Marka Ragnos'un ruhu, Nadd'ın çırağı Exar Kun'u Sith'in Kara Lordu ilan etti. Sadow, Nadd ve Kun'un bilmediği ise aynı anda Sith İmparator Vitiate'in Sith İmparatorluğu'nun Kara Konseyi üyelerinin de Sith tarihinde ilk kez Sith'in Kara Lordu ünvanı aldığıydı. Uzun süredir kayıp olan Yıldız Ocağı'nı keşfettikten sonra Revan, Vitiate'in zihin kontrolünden kurtuldu ve kendisini yeni imparatorluğunun Kara Lordu ilan etti. Malak, Revan'ı devirdikten sonra eski Sith Ustası tarafından mağlup edilene kadar Kara Lord ünvanını almıştı ve yine on iki Kara Konsey üyesi ünvanı galaksinin geri kalanından gizlice saklıyordu.

İki bin yıldan uzun bir süre sonra Lord Kaan, Karanlığın Kardeşliği'nin tüm üyelerine ünvanı vererek ikinci kez birçok Sith tarafından paylaşılan bir ünvan yaptı. İkili Yönetim kurulduktan sonra, ünvanı doğal olarak bir seferde sadece iki üye tarafından alınabiliyordu; bir Sith Ustası ve onun Sith çırağı. Ünvan, orijinal Sith İmparatorluğu gibi sadece bir kişinin ünvanı alabileceği Tekil Yönetim'in yükselişine kadar böyle kalmaya devam etti.

Sahne arkası[değiştir | kaynağı değiştir]

Yazar Timothy Zahn, Thrawn Üçlemesi'ni yazarken Noghri'nin bir Sith ve Darth Vader'ı da bir "Sith'in Kara Lordu" yapmayı düşünmüştü ancak bu fikir Lucasfilm ile çatışınca Zahn değişime gitmek zorunda kaldı.[1][2]

Görünümler[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu evren içi liste eksiklere sahip. Ekleme yaparak Sithpedi'ye katkıda bulunabilirsiniz.

Canon dışı görünümler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

Notlar ve referanslar[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]