Menüyü değiştir
Toggle preferences menu
Kişisel menüyü aç / kapat
Oturum açık değil
Your IP address will be publicly visible if you make any edits.
Buraya tıklayarak Sithpedi'de bu konunun canon versiyonuna gidebilirsin.  Bu makale, bu konunun Legends versiyonunu ele almaktadır. 
Bu makale Güç'e hassas Düzen ile ilgili. Tür veya dil makalesini arıyor olabilirsiniz.
Gördüğünüz versiyon sayfanın tamamlanmış hâli değil veya gereğinden kısa. Eğer bu şablon uzun süredir sayfadaysa veya sayfanın genişletilmesini istiyorsanız tartışma sayfasına not bırakınız.

"Arzuladığımız şeyi alıyoruz çünkü alabiliyoruz. Alabiliriz çünkü gücümüz var. Gücümüz var çünkü biz Sith'iz."
―Sith Atasözü[2]

Sith Düzeni olarak da anılan Sith, Güç'ün karanlık tarafını kullanan bir Güç kullanıcısı tarikatıydı. "Sith" terimi başlangıçta Korriban ve Ziost gezegenlerinde yaşayan ve daha sonra Galaktik Cumhuriyet'ten sürgün edilen Kara Jedi'lar tarafından köleleştirilerek yönetilen bir uzaylı türünü ifade ediyordu. Bu Kara Jedi'lar bir zamanlar Güç'ün aydınlık tarafını kullanarak barışa adanmış bir manastır Güç dini olan Jedi Düzeni'nin üyeleriydi. Karanlık tarafı benimseyen Kara Jedi'lar, onun gücünü yaşamı manipüle etmek için kullanarak Yüz Yıllık Karanlık'ı başlattılar fakat yenildiler ve daha sonra bilinen uzaydan sürgün edildiler, bu da Sith türünün keşfedilmesine yol açtı. Uzaylılar ve sürgünler arasında yüzyıllar süren melezleşme ve kültürlerin karışmasının ardından, Sith'ler artık ırklarıyla değil, kadim Sith felsefesine olan bağlılıklarıyla tanımlanmaya başladılar. Bu dini düzen galaktik tarih boyunca pek çok farklı vücut bularak varlığını sürdürecekti. Yeni bir liderin ya da Kara Lord'un yükselişi sık sık tarikatta köklü yeniden yapılanmalara neden oluyordu. Bununla birlikte, Sith'ler her zaman iki temel özellik ile bilinecekti: mutlak güce açlıkları ve kadim düşmanları Jedi Düzeni'ni yok etme arzuları.

Sith'ler tüm karanlık taraf dinleri arasında en kötü şöhretli olanıydı ve tarikat üyeleri genellikle karanlık taraf içinde gücün zirvesi olarak görülüyordu. Uzun tarihleri boyunca Sith'ler birçok imparatorluğa hükmetmiş ve birçok galaktik savaş başlatmıştı. Böylesine büyük bir etkiye sahip olan Sith dini, teknik olarak Sith Düzeni'nin bir parçası olmayan ya da gerçek Sith'lerden oluşmayan pek çok tarikata ilham kaynağı oldu. Bunun yerine, Sith'in öğretilerini ve anısını sürdürmeye adanmış Sith adanmışları ve diğer Güç'e hassaslar tarafından oluşturuldu. Bu tarikatlar arasında Naddistler, Ragnos Müritleri ve Krath bulunuyordu.

"Sith'ler çok benmerkezci ve bencil insanlar. Eskiden çok sayıda Sith vardı, ancak güce aç oldukları için birbirlerini öldürdüler, bu yüzden şimdi sadece iki tane var: bir usta ve bir çırak. Sith'ler işleri halletmek için tutkularına güvenirler. Ham duygularını, nefretlerini, öfkelerini, acılarını kullanırlar, ki bu da Güç'ün karanlık tarafının kenidisir. Güç galaksiyi birbirine bağlayan şeydir ve bir iyi bir de kötü tarafı vardır. Sith'ler Güç'ün her iki tarafını da nasıl manipüle edeceklerini öğrendiler ve sonra karanlık taraf tarafından yozlaştırıldılar. Jedi Şövalyeleri Vahşi Batı'daki şerifler gibidir. Herkesin korunduğundan emin olmak, barışı sağlamak onların işidir. Sith'lerin düşmanıdırlar, çünkü Sith'ler galaksiye hükmetmek, her şeyi kontrol etmek isterler ve bin yıldır Jedi'lara karşı bir planları vardır. Bu yüzden bu filmde [Star Wars: Bölüm III Sith'in İntikamı], algılanan adaletsizlikler için Jedi'lardan intikam alma ve bu komployu gerçekleştirme zamanı geldi."
George Lucas, Sith'ler hakkında[3]

Sith, ilk defa George Lucas'ın orijinal ve ön üçlemelerinin ana düşmanı olarak göründü. "Sith" kelimesi ilk defa, Darth Vader hakkında orijinal filmden çıkarılan "Sith'in Kara Lordu" terimiyle 1976 Star Wars romanlaştırılmasında kullanıldı. 1999 yapımı Star Wars: Bölüm I Gizli Tehlike'de terim ilk defa açık ve oturmuş bir şekilde, İkili Yönetim'le birlikte kullanıldı. Daha sonrasında Sith'in tarihi ve çıkışı bazı canon dışı 1991 yapımı Dark Horse Comics Star Wars: Dark Empire hikâyesi, 1990'ların ortasında çıakn Star Wars: Tales of the Jedi çizgi romanları 2003 BioWare oyunu Star Wars: Knights of the Old Republic ve devam oyunları, Drew Karpyshyn'in Darth Bane Üçlemesi, geleceğe yönelik Star Wars: Legacy çizgi roman serisi ve John Jackson Miller'ın Lost Tribe of the Sith romanlarında keşfedildi. Daha yakın zamanda canon diziler Star Wars: Klon Savaşları ve Star Wars Asiler'de de Sith'in tarihini eklemeler yaptı.

Laurent Bouzereau tarafından yazılan 1997 yapımı kitap Star Wars: The Annotated Screenplays'de, Sith'in Lucas'ın Star Wars: Bölüm IV Yeni Bir Umut için 1974'de yazdığı ilk senaryo taslağında "Lettow Lejyonları" olarak geçtiği belirtilmekte. Söz konusu hizip daha sonra "Sith" ismini aldı.[4]

Star Wars serisi dışında "Sith" terimi, Edgar Rice Burroughs tarafından yazılan Amerikan bilim kurgu romanı The Warlord of Mars'ta boğa boyundaki bir arımsı yaratıktan bahsetmek için kullanıldı.

Kaynakların azlığını rahatsız edici buluyorum.

Bu makale Sithpedi standardını koruyabilmek için daha fazla kaynağa ve/veya görünüme ihtiyaç duymaktadır. Lütfen Wookieepedia makalesini kontrol ediniz ve gerekmesi hâlinde güncelleme yapınız.

Canon dışı görünümler[değiştir | kaynağı değiştir]

Notlar ve referanslar[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]